Er valt zoveel te beleven hier op Bali dat ik het niet kan bijhouden met schrijven, maar nu ik wacht op mijn taxichauffeur Putu kan ik mooi nog een nieuwe artikel schrijven. Ik ben nu in Candidasa en ik was hiervoor in Sidemen.

Mijn buurvrouw in Nederland komt uit Java en ze kent mensen op Bali. Barbara en Wayan. Ik was in die omgeving (Sideman Valley) en toen heb ik geboekt bij hun hun Darmada Resort : https://darmadabali.com/. Ik had op de website al gezien dat het er erg mooi uit zag en in werkelijkheid was dat ook het geval. Zoals op veel plekken aardige mensen die altijd klaar staan en je oprecht willen helpen.

Barbara en Wayan zijn begonnen met een tegelfabriek (https://sadustiles.com/) en van daaruit hebben ze een stuk grond gekocht. Daar zijn ze eerst kinderen gaan opvangen, maar dat hebben ze later uitbesteed aan de community daar. Het gebouw dat gebruikt werd voor buitenschoolse opvang is uiteindelijk het restaurant geworden. Ze hebben steeds meer huizen gebouwd en zo zijn ze steeds meer gaan groeien. Mooi huisjes om te verblijven, lekker eten en er zijn allerlei activiteiten mogelijk. En er zijn altijd mensen bij de receptie die je overal mee kunnen helpen. En het is bijzonder om de mix van Nederland en Bali overal in terug te zien.

Ik had een villa op de berg gezien en ik wilde daar graag naar toe wandelen, om zo vanuit de top uitzicht te hebben over het gebied. Toen ik na 1,5 uur lopen boven kwam en het tussendoor al hard geregend had, kwam er iemand aanrijden die vroeg of hij me kon helpen. Hij kwam precies op het juiste moment, aangezien ik niet wist hoe ik bij de villa kwam. Zijn naam is I Ketut Arianta. Ketut betekent dat je als vierde geboren bent in het gezin en Arianta is dan de persoonlijke naam. Ik mocht bij hem achterop de scooter en hij zei dat we via een andere kant bij de villa konden komen. We gingen ook nog even naar de buren en die vertelden dat er op dit moment nog gasten in de villa verbleven, dus we konden daar niet kijken. I Ketut had een andere route. We kwamen uit bij zijn huis waar hij woont met zijn vrouw en zoon. En zijn ouders. En heel veel dieren 😊. Op Bali wonen families vaak bij elkaar. Er is geen oude dag voorziening en daarom zorgen de kinderen voor de ouders.

We gingen over het erf van Ketut de jungle in en zo de berg op. Uiteindelijk kwamen we naast de villa te staan en konden 360 graden over Bali uitkijken. Ook het Darmada resort was te zien met de rivier er naast.

Ketut vertelde dat hij 8 maanden lang kok is op een cruiseship in Florida, USA. Op die manier kan hij goed verdienen voor zijn gezin en voor zijn ouders.

Op de terugweg nog een foto gemaakt met z’n zoontje en ik gaf aan dat ik lopend terug zou gaan. Hij bracht me toch met de scooter terug, aangezien ik toch wel nat was geworden inmiddels. Zo was ik mooi op tijd voor de lunch!

Mijn taxichauffeur komt me straks dus halen en dan gaan we richting het noorden. Er zijn ook grote bergen zoals Mount Agung en Mount Batur op Bali. Ik ga naar Batur, omdat daar ook een meer tegenaan ligt.

Met de eBike naar het zuidelijkste puntje geweest, via Ubud naar Sideman Valley. En deze keer in Candidasa, aan de kust. Weer een totaal andere beleving hier. Daar ga ik nog over schrijven, maar nu eerst zorgen dat ik op mijn volgende plek kom. Met Putu komt dat altijd goed 👍 .