Afgelopen nacht was er een storm die volgens de locals nog niet eerder is voorgekomen. Rond een uur of 1 schrok ik wakker van een gigantische onweersknal en het leek er op dat alles verwoest was. Zo voelde het. Ik dacht echt “dit was het dan”… Ik had verwacht dat veel mensen de straat op zouden gaan, maar het bleef rustig en alles ziet er vandaag nog hetzelfde uit. Tja, het kan hier flink tekeer gaan. Het regenseizoen is begonnen en dan kan het vanuit het niets ineens totaal omslaan. Vandaag gelukkig ook veel zon, maar dan is het ook meteen goed warm.

Vanmorgen ging ik Ubud in om te gaan ontbijten. Ik ging ineens een andere straat in en dat was Monkey Street, kwam ik achter. Ik zocht een plek om wat broodjes te eten en toen kwam ik bij café “Wayan and Bakery” uit. Dat klonk goed en ik zag al vanaf de weg dat je ook in de tuin kon zitten.

Ik had daar een lekker ontbijtje en op de menukaart las ik nog een verhaaltje over het ontstaan van het café. Daar zag ik het jaar 1980 staan en dat is mijn geboortejaar. Volgens de chinese horoscoop ben ik dan een aap. Een aap wil graag bewegen, spelen en is nieuwsgierig. Ik was wel nieuwsgierig en ik bewoog me daarom via monkey street naar monkey forest 😊

Het is natuurlijk niet helemaal puur natuur, maar de apen hebben het daar goed voor elkaar en de jungle is daar toch wel helemaal echt. Vandaar dat ik daar toch even wilde kijken.

Ik ga hier op Bali ook voor de stichting Mother & Child aan de slag en het was bijzonder om meteen op het begin de ouders met kind te zien zitten. De kinderen hebben bescherming nodig en ook eten. Het verschil tussen arm en rijk is hier op Bali erg groot. Er is niet altijd aandacht voor de mensen die het niet redden. Vaak zijn het mooie plaatjes van witte stranden en blauwe zee met toeristen die cocktails drinken. Er zijn gevallen waarbij de ouders geen geld hebben voor medicijnen en dan kan het zomaar zo zijn dat het kind het niet overleeft. Als de apen het zo goed voor elkaar hebben in Ubud dan moet dat ook zo kunnen zijn voor ouders en kinderen die het moeilijk hebben.

Ubud is bijzonder. Alles is er. Je kunt er alles eten en drinken. Er zijn allerlei kledingwinkels. En de Balinezen zijn langzaam gewend geraakt aan een westerse leefstijl. Er worden ook allerlei huizen gebouwd op een plek waar ooit een markt was. Oftewel, toerisme zorgt er voor dat het oorspronkelijke Bali verandert in een meer westerse wereld. Op zich is het mooi dat alles voorradig is, maar het is ook mooi als de oude cultuur behouden blijft. Vooral de natuur natuurlijk!

De coördinaten van de aarde waar we nu op leven komen overeen met de coördinaten van de oorspronkelijke aarde. Ik heb sterk het vermoeden dat ik nu op een plek ben die voelt als thuis. Alles voelt als thuis. Ik heb eerder geschreven over Terra Gaia (klik om artikel te openen) en daarin heb ik uitgelegd dat het belangrijk is om uit het denken te stappen. Het denken houdt ons in de kopie aarde en via ons hart kunnen we weer aanwezig zijn op de oorspronkelijke aarde. We kunnen als een kopie van onszelf op aarde rondlopen of we kunnen als wie we oorspronkelijk zijn, op Terra Gaia lopen.

Vooral in Ubud zijn de mensen meer en meer gevangen in het denken. De mensen maken niet echt contact meer, maar roepen : “Taxi, sir ? Taxi ?”. En ook bij restaurantjes lokken ze je naar binnen. Je kan het aan de ogen zien. Het is natuurlijke zonde als de cultuur en de oorspronkelijke blije natuur van Balinezen verloren gaat en iedereen een kopie wordt van zichzelf om de economie maar draaiende te houden. Ja, back to nature! Technologische ontwikkelingen zijn ok, zolang we maar verbinding houden via ons hart met onze oorspronkelijke natuur.

Zo zijn er hier ook prachtige rijstvelden te zien en heb ik eerder al foto’s laten zien van de stranden in zuid Bali. Ja, het is er nog. Als we teveel op de telefoon kijken dan hebben we straks alleen nog maar digitale rijstvelden. “Gelukkig hebben we de plaatjes nog” …

Morgen heb ik met Putu afgesproken. De chauffeur die me van Jimbaran naar hier heeft gebracht. Hij heeft een tour gemaakt zodat we watervallen, rijstvelden, een koffieplantage en tempels kunnen bezichtigen. Puur natuur!